Informatie Nieuwjaarsduik Scheveningen 2017

De Nieuwjaarsduik is inmiddels uitgegroeid tot een ware Hollandse traditie.

In Scheveningen wordt met maar liefst 10.000 deelnemers elk jaar de grootste Nieuwjaarsduik van Nederland georganiseerd.
Hier vind je praktische informatie rondom de Nieuwjaarsduik in Scheveningen.
Klik hier voor het foto album

Locatie:

Scheveningen Strand (ter hoogte van het Kurhaus). Als je op het strand aankomt staat duidelijk aangegeven waar je moet zijn.
Strandweg 47, 2586 JL Scheveningen

Tijd:

Het startsein wordt om 12:00 uur gegeven, vanaf 10:30 kun je een duikbewijs kopen.
Wees er op tijd bij, er kunnen maximaal 10.000 mensen mee duiken en je hebt tijd nodig om je om te kleden. De kaartverkoop sluit wanneer dit aantal is bereikt.

Kaartverkoop:

Inschrijven voor de duik gebeurt op 1 januari ter plekke in Scheveningen. Om 10:30 uur start de kaartverkoop.
Kaarten kunnen niet worden gereserveerd, dus wees er op tijd bij.

Kosten:

Een kaartje kost 3 euro waarvan 1 euro naar het goede doel gaat. Dit jaar gaat de donatie naar de voedselbanken.
Deelnemers ontvangen bij deelname aan de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen een goodiebag met een traditionele Unox muts, een herinneringsvaantje en het jubileum ‘Terugblik’, een blik erwtensoep uitgevoerd als speciale editie ter gelegenheid van de duik.

Duik tips

Kom op tijd
Zorg dat je op tijd aanwezig bent om je te kunnen aanmelden en omkleden. In Scheveningen zal de duik precies om 12.00 uur ’s middags starten, maar je kunt je al vanaf 10:30 uur aanmelden.
Let op: er kunnen maximaal 10.000 mensen mee duiken, dus wees er op tijd bij. De Serieuze Duiken in Nederland kunnen een andere starttijd hebben.
Zorg dat je op de hoogte bent van de starttijd van jouw lokale duik, want de gemeenschappelijke aanloop wil je natuurlijk niet missen!

Zorg dat je warm blijft
Elke duik vindt volgens de traditie plaats in (open) onverwarmd water. Omdat de Nieuwjaarsduik natuurlijk georganiseerd wordt in het midden van de Hollandse winter, kan het nogal koud worden!
Neem slippers mee zodat jouw voeten niet te veel afkoelen tijdens het wachten op het startschot.
Wij raden je aan om warme droge kleding mee te nemen en je gelijk na de duik weer af te drogen en aan te kleden. Ga daarna pas lekker genieten van een kop warme erwtensoep.
Elke deelnemer ontvangt natuurlijk ook een Unox muts, zodat je hoofd in ieder geval lekker warm blijft. In Scheveningen warm je jezelf op met muziek terwijl er wordt afgeteld naar de duik!

Ben ik fit genoeg om te duiken?
Net als bij elke fysieke inspanning, is het natuurlijk belangrijk om goed te kijken of je lichaam fit genoeg is om deel te nemen.
Dat geldt voor het lopen van bijvoorbeeld een marathon, maar dat geldt ook als je op 1 januari in de koude Noordzee duikt.
Wat de Nieuwjaarsduik zo leuk maakt en wat je juist die frisse start geeft, dat is ook wat ervoor zorgt dat je even goed moet nadenken of je lichaam die kou wel aan kan.
Twijfel je? Vraag even advies bij je huisarts.

Nieuwjaarsduik Scheveningen 2017 KNRM & HVRB Tips

Ook dit jaar worden er weer duizenden Nederlanders verwacht die op allerlei verschillende plekken in het land het water in duiken.
De ruim 1000 medewerkers van de Reddingsbrigade letten al jaren op de veiligheid van duikers.

Om deelnemers aan de Nieuwjaarsduik zo optimaal mogelijk voor te bereiden en onderkoeling te voorkomen heeft de Reddingsbrigade vijf handige tips om het 2017 fris en veilig te beginnen.
Vooral ‘wild duiken’ wordt afgeraden.

1) Duik alleen waar toezicht is
Wil je op 1 januari het frisse water trotseren voor een Nieuwjaarsduik, doe dit dan bij een georganiseerde duik waar ook gekwalificeerd toezicht van de Reddingsbrigade aanwezig is.
Ga niet ‘wild duiken’ op afgelegen locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is.

2) Kom op tijd en wees goed voorbereid
Nieuwjaarsduiken worden vaak goed bezocht door zowel deelnemers als toeschouwers. Hierdoor kan de lokale infrastructuur overbelast raken.
Zorg dus dat je op tijd bent en bekijk de duiklocatie vooraf. Dan kan je goed voorbereid het water in en er ook zo snel mogelijk weer uit.
Doe een warming up, hou je aan de aanwijzingen van de organisatie en kijk waar je zo nodig om hulp kunt vragen.

3) Doe alleen mee aan de Nieuwjaarsduik als je je fit voelt
Indien je je niet fit voelt of het medisch niet verantwoord is om te duiken, duik dan niet. Het is niet alleen een risico voor jezelf, maar ook voor andere duikers en de hulpverleners.
Indien je tijdens of na de duik onwel wordt, meld je dan meteen bij de EHBO of een huisartsenpost. Je kan je beter op tijd even laten nakijken dan (te) laat behandeld worden.

4) Bescherm jezelf tegen de kou
- Zet een muts op; via je hoofd verlies je veel warmte.
- Heb je het snel koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreenpak.
- Doe bij terugkeer uit het water direct slippers of schoenen aan.

5) Warm goed op na de duik
- Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de “kou” uit je lichaam te werken.
- Draag tijdens het opdrogen een badjas.
- Zoek een warme omgeving om je aan te kleden.

De Geschiedenis

Met nieuwjaarsduik wordt de jaarlijkse duik in het water bedoeld op nieuwjaarsdag.

Vooral in Nederland is het een traditie geworden en op vele plaatsen wordt de nieuwjaarsduik gehouden.
Ook in veel andere landen kent men nieuwjaarsduiken, maar Nederland kent de meeste nieuwjaarsduikplekken en het grootste aantal deelnemers.
Er komen zelfs buitenlanders naar Nederland voor de nieuwjaarsduik.

Een van de oudste nieuwjaarsduiken vindt plaats in Canada. Daar organiseert Vancouver Polar Bear Swim Club sinds 1920 jaarlijks een nieuwjaarsduik.
Initiatiefnemer was Peter Pantages. Bij de eerste editie doken/zwommen er tien deelnemers, in 2000 kende het 2128 deelnemers, een recordaantal.
De oudste nieuwjaarsduik van Nederland wordt in Zandvoort georganiseerd.
In 1960 begon daar Ok van Batenburg en een groep zwemmers van Njord '59 uit Haarlem met de traditie die ondertussen navolging kent in vele badplaatsen.
De enige uitzondering hierop is Voorthuizen. Hier wordt geen nieuwjaarsduik, maar een oudjaarsduik genomen. Deze vindt op de laatste zaterdag van het jaar plaats in het Recreatiegebied Zeumeren.

De duik in Scheveningen, waar men dus in de winterse kou een duik in de Noordzee neemt, begon in 1965 op initiatief van Jan van Scheijndel, de ex-Kanaalzwemmer van de Zwemclub Residentie.
De duik werd toen door zeven deelnemers genomen. In de loop van de tijd groeide de nieuwjaarsduik van enkele excentrieke fanatiekelingen tot een massaal evenement.
Tegenwoordig wordt het gesponsord door de levensmiddelenfabrikant Unox, onderdeel van Unilever. Deze voorziet de duikers van een oranje ijsmuts, waarmee de firma veel publiciteit verwerft.

Het aantal deelnemers aan het evenement schommelt sinds 1999 tussen 7.000 en 10.000. Dit tegenover tegen de 2000 bij de nieuwjaarsduik in Vancouver.
In 2007 is op advies van brandweer, politie, reddingsbrigade, gezondheidsdiensten en de gemeente de nieuwjaarsduik in Scheveningen voor de eerste keer in 39 jaar afgelast vanwege het slechte weer.
Ook de duik in Wierden (Het Lageveld) ging niet door. Hier was het vanwege de blauwalg die zich in de zomer had ontwikkeld en die door het warme herfstweer nog niet was verdwenen.
In Helmond werd de eerste nieuwjaarsduik op het allerlaatste moment afgelast vanwege onvoldoende doorzicht, maar ging officieus toch door.
De Zandvoortse duik ging in overleg met de reddingsbrigade wel door. Zo'n 800 zwemmers namen een frisse duik om het nieuwe jaar in te luiden.

De traditionele Nieuwjaarsduik die op 89 locaties in Nederland werd georganiseerd, trok op 1 januari 2012 een recordaantal deelnemers van 36.000, dat is zo'n 12.000 meer dan het jaar daarvoor.
In Scheveningen namen deze keer 10.000 mensen (maximumaantal deelnemers) een duik. Dit is te danken aan het zachte weer (13 graden C) en het relatief warme zeewater van deze Nieuwjaarsdag.

Op 1 januari 2014 namen totaal zo'n 46.000 mensen een nieuwjaarsduik op 125 verschillende locaties in Nederland. De grootste drukte was zoals ieder jaar in Scheveningen waar zo'n 10.000 mensen het water in gingen dat een temperatuur had van 8 graden Celsius.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *