70jr Vlaggetjesdag Uw Winkeltje Scheveningen

Vlaggetjesdag 2017

Vlaggetjesdag is vanaf 1947 een jaarlijkse feestdag in mei of juni die, behalve in Scheveningen, aanvankelijk ook in diverse andere visserijhavens werd gehouden, zoals in IJmuiden en Vlaardingen.
Van oorsprong was het de dag waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd (gepavoiseerd) in de haven lagen op de zaterdag, voorafgaand aan Pinksteren.
Er werden op vlaggetjesdag proefvaarten met de haringloggers gemaakt om de motoren, die in de winter stil hadden gestaan, te testen en de kompassen werden opnieuw gesteld.
Op de dagen direct volgend op Pinksteren voeren de eerste schepen uit om te gaan vissen op haring. De dag van uitvaren werd Buisjesdag genoemd. Vroeger was dit vast op 15 juni.
De voorgeschiedenis van de haringvangst is allicht veel ouder. Zo lagen op 14 september 1781 een tiental schuiten gereed voor de afvaart, waarbij stadhouder Willem V dikwijls aanwezig was.


Nadat eind jaren zestig van de 20e eeuw de haringvisserij met de vleet stilviel om plaats te maken voor andere visserijtechnieken met andersoortige schepen, raakte Vlaggetjesdag zijn werkelijke betekenis kwijt.
Tegenwoordig is níet het uitvaren voor de haringvangst, maar de komst van de Hollandse Nieuwe de reden om het Scheveningse havengebied en de enkele daar nog liggende schepen op te sieren.
Het eerste vaatje nieuwe haring wordt op een van de dagen, voorafgaand aan Vlaggetjesdag, te Scheveningen bij opbod verkocht.
De opbrengst gaat naar een goed doel. Voor wat betreft Scheveningen is Vlaggetjesdag een naoorlogs gegeven; deze is in 1947 ontstaan om zo de verkoop van haring te stimuleren.


Vlaggetjesdag 2014, Scheveningen
Te Scheveningen richtte men zich in de afgelopen jaren voor wat betreft de viering van Vlaggetjesdag - evenals vroeger - op de zaterdag vóór Pinksteren.
Toen in 2006 bleek dat de haring op dit tijdstip nog niet voldoende vet was waardoor ze op dat moment niet kon worden aangevoerd, is men de keuze voor Vlaggetjesdag gaan verleggen naar een latere datum.
Voor het eerst sinds de traditie van vlaggetjesdag werd vlaggetjesdag uitgesteld. Een en ander wordt jaarlijks bepaald door bij de haringvangst en haringhandel betrokken belanghebbenden.
Ook enkele andere plaatsen in Nederland (zoals Zoutkamp en Urk) kennen een vorm van Vlaggetjesdag; echter is die van Scheveningen de meest bekende en meest drukbezochte.

Niet alleen de haven, maar ook de Scheveningse winkelstraten de Keizerstraat en de Badhuisstraat worden versierd. Op Vlaggetjesdag is hier bijvoorbeeld braderie.

Ons programma

Uw Winkeltje organiseert leuke dingen tijdens de Graaitijd en Vlaggetjesdag. Kijk hieronder wat wij allemaal gaan doen en weggeven.

Zaterdag 10 juni juni – PREVIEW OPENINGSAANBIEDING.
Alle mensen die een kast huren voor 6 weken betalen maar 5 weken betalen (6=5).

Dinsdag 13 juni: GRAAITIJD WORKSHOPS.
Wij geven 2 super leuke workshops:
Workshop Delfsblauwe borden maken.
Workshop Mini vlaggetjeslijn 1mtr.

Woensdag 14 juni: GRAAITIJD KINDERFEEST & TIENER TALENT EVENT.
10% korting op al het Lego/ Barbie jurkjes / Kinder DVD’s/enz.

Donderdag 15 juni: GRAAITIJD PROEF DE KEIZERSTRAAT.
Eigen proeverijtje met luxe drankjes, €1.50 per glas (type drank nader te bepalen).
De drankjes worden schenken tussen 16.00 en 19.00 uur een drankje.

Vrijdag 16 juni: SCHOLLENKOPJE FINALE & SING ALONG.
Vanaf 14.00 uur een gratis glaasje met ‘Schollenkopje’ bij een besteding in onze winkel.
+ Speciale aanbieding: 6 weken een PLANK huren en 5 weken betalen (6=5).

Zaterdag 17 juni: BRADERIE en LIVE MUZIEK OP KERKPLEIN.
Speciale aanbieding : 6 weken een KAST / PLANK huren en 5 weken betalen (6=5).
Enveloppe actie : Iedere betalende klant mag een enveloppe trekken en een cadeautje uitzoeken.

Sing along


Zeventig jaar Vlaggetjesdag wordt op vrijdagavond 16 juni ingeluid met een meezingmuziekspektakel:
Sing-a-long Vlaggetjesdag in de Tweede Haven van Scheveningen. En jij kunt erbij zijn!
Voor het meezingfeest hoopt Monique Harteveld maar liefst duizend mensen bij elkaar te krijgen die uit volle borst willen meezingen met een sing-a-long aan de haven.
De sing-a-long wordt gehouden met een live band, bestaande uit muzikanten die speelden bij Golden Earring, Metropole Orkest en Crazy Pianos.
“We doen hits van Anouk tot Guus Meeuwis, van Bon Jovi tot ABBA en U2”, zegt Monique.

Dus: houd je van zingen? Kom dan 16 juni om 19.30 uur naar de haven om de sterren van de hemel of – nog beter – de vlaggen van de boten te zingen.

Grootste Haringparty


Als in juni de nieuwe haring de Scheveningse haven wordt binnengevaren is het tijd voor Vlaggetjesdag.
Dit jaarlijkse evenement groeit uit tot een meerdaags festival en dit jaar wordt de 70ste editie gevierd op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni 2017.
Er staan veel nieuwe feestelijke activiteiten op het programma, waaronder op vrijdag De Grootste Haringparty van Nederland. Een première èn de opmaat tot een traditie.

Vrijdagmiddag 16 juni 2017, allemaal op Scheveningen.

Bereikbaarheid Vlaggetjesdag Scheveningen

Openbaar vervoer:
De organisatie van Vlaggetjesdag raadt de bezoekers van Vlaggetjesdag aan om gebruik te maken van het Openbaar Vervoer.
Hiervoor kunt u terecht op www.9292.nl .
Brommer / Fiets:
Tijdens Vlaggetjesdag verzorgt Biesieklette een tweewielerstalling op het pleintje boven de RABObank tussen de Kaptein de Rijkstraat en de Van Bergenstraat tussen 09:00 - 19:30 uur.
De tarieven zijn:
Fiets: € 1,00
Brommer: € 1,80
Motor: € 2,50
Met de auto:
Parkeergarages Scheveningen
Parkeren Scheveningen: www.centrumparkeren.nl/scheveningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *