Vreugdevuur Scheveningen vs Duindorp - Uw Winkeltje Scheveningen

Vreugdevuur Actie, winnaar krijgt een Scheveningse stoeptegel !

Speciaal op ons Facebook profiel hebben wij een leuk actie.. Klik op de paarse link om naar de Facebook actie te gaan.
Vreugdevuur Actie, winnaar krijgt een Scheveningse stoeptegel ! Scheveningen vs. Duindorp, wie bouwt het hoogste vreugdevuur.

Vreugdevuur Scheveningen vs Duindorp - Uw Winkeltje Scheveningen

De Tussenstand

De regels volgens de burgemeester: ‘Als de bouwers van een vuurstapel de maximaal toegestane hoogte van 35 meter eerder hebben bereikt, dan is dat uiteraard het moment waarop de opbouw van die vuurstapel moet stoppen. Als de bouwers van de andere vuurstapel nog niet zo ver zijn, dan mogen zij doorgaan met de opbouw tot maximaal 35 meter (…).’  Maar de winnaar is dus wel partij die als eerste die hoogte heeft bereikt.' 30-12-2016 02:30 Vreugdevuur Scheveningen heeft de 35 meter behaald.
29-12-2016 16:00 Vreugdevuur Scheveningen heeft 80m2 gehaald
29-12-2016 18:00 Vreugdevuur Duindorp 30 meter
29-12-2016 09.00 Scheveningen 27,73 - 27,13 Duindorp
28-12-2016 09.30 Scheveningen 16.80 - 17.50 Duindorp
de meting van het vreugdevuur de meting van het vreugdevuur

Scheveningen ‘hermetisch afgesloten’ tijdens Oud en Nieuw

Het vreugdevuur van Scheveningen heeft in totaal 200.000 bezoekers getrokken in 5 dagen tijd met op het piekmoment zo’n 40.000 bezoekers op 31 december 2016 op 0.00.
Bij Duindorp kwamen er op oudjaar 10.000 bezoekers kijken.

Om aanslagen als in Berlijn te voorkomen werden deze ochtend al de eerste zandzakken op de boulevard van Scheveningen neergelegd. Deze zouden de bezoekers van het vreugdevuur op het strand van het 'makkelijk te bereiken Scheveningen' moeten beveiligen.
Scheveningen is heel makkelijk bereikbaar, je kunt van alle kanten de boulevard opkomen.
Peter van Zaanen, de organisator van het Scheveningse vreugdevuur, vertelt dat de veiligheidsmaatregelen worden genomen om een aanslag als in Berlijn op de kerstmarkt te voorkomen.
,,Vandaag zijn we begonnen met het neerzetten van zandzakken en vrachtwagens met zand, Scheveningen is morgen hermetisch afgesloten'', stelt de Scheveninger. De eerste strandzakken liggen ter hoogte van de Keizerstraat.


Hij vindt het jammer dat er zoveel maatregelen moeten worden getroffen, maar in zijn optiek kan het haast niet anders. ,,Je moet er alles aan doen om een aanslag zien te voorkomen.
Je ziet wat er in Berlijn is gebeurd. Je moet toch niet denken dat er zo'n vrachtwagen straks door de mensenmassa heen rijdt.
Scheveningen is heel makkelijk bereikbaar, je kunt van alle kanten de boulevard opkomen. Het is dus belangrijk alles goed te organiseren.''


Vuurwerkshow
Naar verwachting komen er morgenavond tussen de 30.000 en 35.000 bezoekers naar Scheveningen.
Rond 00.00 uur start de vuurwerkshow en wordt het vreugdevuur aangestoken.
Voor de veiligheid van de bezoekers mogen zij niet dichtbij de stapel komen, maar moeten zij op de boulevard blijven staan. 


Tijdens het vuurwerkfestival in Scheveningen afgelopen zomer werden er ook al extra maatregelen getroffen.
Toen werd er preventief gefouilleerd en werden er tassen gecontroleerd.


Vuurwerkvrije zone in Scheveningen:
– Stadsboerderij ’t Waaygat
– Kinderboerderij Beestenboel Tesselweide

Vreugdevuur Scheveningen

Voor Fotoalbum klik hier!

Ieder jaar organiseert het Nationale Erfgoed Vreugdevuur Scheveningen op het Noorderstrand van Scheveningen een groot vreugdevuur om de jaarwisseling te vieren.
De opbouw van dit vreugdevuur vindt jaarlijks plaats van 27 t/m 31 december waarbij wij de strijd aangaan met onze Zuiderburen op Duindorp om uit te maken wie er het hoogste en grootste vreugdevuur kan bouwen.
De winnaar van deze oude traditie maakt een jaar lang aanspraak op de titel ‘hoogste vreugdevuur van Nederland’.
Deze gigantische vreugdevuren worden allebei gelijktijdig op 31 december rond middernacht aangestoken.

Afgelopen editie heeft Vreugdevuur Scheveningen een nieuw wereldrecord neergezet als grootste vreugdevuur ter wereld! Het vreugdevuur met een hoogte van 33,42 meter had een volume van maar liefst 8695m3 welke officieel was aangemeld bij Guinness World Records.
Door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is Vreugdevuur Scheveningen inmiddels van een oude lokale traditie uitgegroeid tot een groot evenement met afgelopen jaar ruim 125.000 bezoekers uit binnen -en buitenland.

Smiley face

Guinness World Record Largest Bonfire (8695m3):
Naast de vele bezoekers vinden ook de internationale media, zoals CNN en Bild steeds makkelijker hun wegen naar Scheveningen rondom de jaarwisseling voor het nieuwjaar vuur.
Dat Vreugdevuur Scheveningen internationaal steeds populairder wordt komt voornamelijk vanwege het feit dat er over de hele wereld vuurwerk wordt gebruikt om de jaarwisseling te vieren.
Echter is de combinatie van vuur én vuurwerk tijdens oud en nieuw op het strand van Scheveningen wel uniek in de wereld.
Juist vanwege deze unieke uitstraling staat Vreugdevuur Scheveningen als Nationaal Erfgoed momenteel internationaal symbool voor de huidige nieuwjaarsviering van Nederland!

Verder kunt u op deze website alles terug vinden wat te maken heeft met Vreugdevuur Scheveningen.
De historie van deze mooie traditie met een compleet overzicht van foto’s en filmpjes van de afgelopen jaren en natuurlijk de aandacht voor onze sponsoren die dit alles mede mogelijk maken.
Daarnaast is Vreugdevuur Scheveningen als eerste vreugdevuur in Nederland geplaatst op de lijst van Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed!
Op onze website hebben wij foto’s staan waar Copyright op zit. Het gebruik van deze foto’s voor commerciële doeleinden zonder onze toestemming kan financiële gevolgen hebben!

Vreugdevuur Duindorp

Voor Fotoalbum klik hier!

Vanaf het einde van de tweede wereldoorlog ontstond de traditie van vreugdevuren in Den Haag.
Dit leidde tot een jacht op kerstbomen, autobanden en allerlei ander brandbaar materiaal onder hoofdzakelijk jonge mannen.
Dit ging vaak gepaard met bendevorming, vernielzucht en agressie richting elkaar en politie en gemeente.
Ook in Duindorp waren er op veel plekken vreugdevuren rond de jaarwisseling, zo kon je vrijwel op elke hoek van de straat wel een vuur tegenkomen.
Halverwege de jaren ‘80 is de gemeente begonnen met een integrale aanpak, omdat het zo niet verder kon. Vreugdevuren werden meer georganiseerd, de gemeente bepaalde de plaatsen waar vreugdevuren gehouden mochten worden, zodat dit meer te controleren werd.

Het bouwen van het grote vreugdevuur van het “Meeuwenhof” in Duindorp werd verplaatst naar ‘het dammetje’ 5 dagen voor oud en nieuw begonnen de Duindorpers met het bouwen van een grote stapel pallets, maar vooral ook kerstbomen welke dan tijdens de jaarwisseling aangestoken werd, dit samen met een grote feesttent op het oude “Meeuwenhof”.
Op dit moment was er nog een groot georganiseerd vuur, het vuur van de Markensestraat, echter was deze al op het strand te vinden.
Smiley face

Aangezien het vuur van het “Meeuwenhof” steeds hoger werd en het vuur vooral nog gevuld werd met pallets, werd het voor de gemeente tijd om het vuur te verplaatsen.
Het vuur van het “Meeuwenhof” moest voortaan op het strand opgebouwd worden; een mooie plek om het vuur nog groter te bouwen en daar werd ook goed op ingespeeld.
Alle jongeren en ouderen uit de buurt kwamen samen, om samen alle vuren uit Duindorp tot een groot vuur te maken, zo kwamen de jongens uit de Markensestraat ook bij de jongens van het Meeuwenhof terecht en bouwden zij samen regelmatig “het hoogste vreugdevuur van Nederland”.
Sindsdien is de echte strijd met de ‘rivaal’ Scheveningen ontstaan, want wie bouwt nou elk jaar het hoogste vreugdevuur op het strand?

Het verzamelen van pallets neemt dan tegenwoordig ook al maanden voorbereiding in beslag, oude weggooi pallets worden verzameld van bedrijven en opgeslagen tot dat ze het strand op mogen.
Zodra kerst aangebroken is begint het dan ook bij iedereen weer te kriebelen, want de nacht na Tweede Kerstdag mogen we weer met ze allen het strand op, 5 dagen lang zal je op straat in Duindorp dan weinig bewoners vinden, aangezien Duindorp dan een grote familie is die op het strand te vinden is, Oud & Nieuw is dan ook wel dé tijd van het jaar in Duindorp.

Iedereen is bereid vrijwillig te helpen, de meeste pallets worden door middel van mankracht tot een grote stapel gevormd.
Iedereen is dan 5 dagen lang keihard aan het werk en lijkt het wel of de hele wijk een week vakantie heeft.
Dit gaat samen met veel gezelligheid, voor de meesten is dit een tijd dat je iedereen weer ziet, elkaar bij praat over het afgelopen jaar, maar vooral ook veel lol maakt onder elkaar, dit meestal onder het genot van een drankje, terwijl de muziek voor de nodige arbeids vitaminen zorgt.

In tegenstelling tot vroeger, is het vreugdevuur in Duindorp tegenwoordig een gezellige belevenis geworden voor iedereen, waar zelfs de burgemeester tegenwoordig erg over te spreken is.
Er zijn geen ongeregeldheden, alles wordt netjes verzorgd en zelfs de feesttent is een ware belevenis.
De belangstelling voor de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen is daarom alleen maar aan het toenemen, toeristen en landelijke media weten de vreugdevuren elk jaar weer te vinden, wat dit tot een steeds groter en gezelliger gebeuren maakt.

In de afgelopen jaren (2012/2013, 2013/2014, 2014/2015 en 2015/2016) is het vreugdevuur van Duindorp uitgeroepen tot “het hoogste vreugdevuur van Nederland” en in 2014 zelfs tot grootste vreugdevuur van de wereld en heeft daarmee een vermelding gekregen in het Guinness Book of Records.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *